Rotary klub Rijeka Novi val

S.E.A.

Informacije o projektu

„S.E.A.“ (SAVE, EMBRACE, ACHIEVE) naziv je akcije koju je provela neformalna skupina građana iz Rijeke u suradnji s i uz financijsku podršku Rotary kluba Rijeka Novi val.

Inicijativa je osmišljena radi podizanja svijesti o potrebi promjene odnosa prema okolišu osobito morskom. U središtu interesa zbrinjavanje je plastike i mikro plastike uz promociju primjene najnovijih pametnih i zelenih metoda, praksi i tehnologija za bolje ophođenje prema okolišu i iskorištavanju njegovih resursa.

Kroz sve planirane aktivnosti naglasak se stavio na adresiranje opće ekološke krize. Inicijativa je provedena kroz ciklus predavanja i radionica o zaštiti morskog okoliša od raznovrsnog otpada, osobito plastike.

Inicijativa je pokrenuta u svibnju 2019. godine, prikupljanjem sredstava za nabavu Seabin uređaja. Nabavka uređaja važan je iskorak za poticaj društva na implementaciju većeg broja inovativnih tehničkih rješenja. Seabin uređajem omogućuje se prikupljanje, a time i analiza raznovrsnog otpada koji pluta morem. Zbog toga se postaje i dio sveobuhvatnog sustava baze podataka o mikro plastici. Ovaj je inovativni uređaj svakodnevni podsjetnik kako je potrebno i neophodno štititi okoliš.

Lučkoj upravi Rijeka uređaj je ustupljen na skrb i upravljanje, a isti se nalazi na ponton uz terminal u riječkoj luci.

U petak, 23.10.2020. u 19:00h putem platforme Microsoft Teams Rotary club Rijeka Novi val organiziraoje e-predavanje prof. dr. sc. Axela Luttenbergera (Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci). Tema predavanja je “Pravni okvir za morski otpad s gledišta kružnog gospodarstva”.

Profesor Luttenberger je ukratko opisao svoje predavanje:
Velike količine morskog otpada pretvaraju more u najveće odlagalište otpada što uzrokuje ekološke, gospodarske, javne i estetske probleme. Međunarodni izvori prava koji reguliraju morski otpad su neujednačeni i preklapaju se. Iz tog razloga značajna je uloga države i javne vlasti, jer su problemi okoliša javni interes koji je često u sukobu s privatnim interesima. Za pravne norme općenito, a posebno ekološke norme, značajna je njihova primjena. Kada vlast nema sposobnost da ih primjenjuje – kroz osnaženje, sudjelovanje svih strana, obrazovanje ili na drugi način – pravo okoliša ne samo da neće biti efikasno, već postaje i kontraproduktivno. U prezentaciji se analiziraju pravna vrela ekosustavnog pristupa zaštite i očuvanja morskog okoliša te novi izazovi regulacije morskog otpada na načelima kružnog gospodarstva koje je fokusirano na očuvanje resursa, okoliša i povećanje zapošljivosti.

O predavaču:
Prof. dr. sc. Axel Luttenberger redoviti je profesor na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te nekadašnji gradonačelnik grada Opatije i bivši saborski zastupnik. Iza sebe ima bogatu akademsku karijeru s brojnim objavljenim znanstvenim radovima na temu pravne zaštite okoliša.

PRATITE NAS

Pogledajte ostale projekte

Ostali projekti

Božićna Rotary (s)trka 21.

Rotary klub Rijeka Novi val

Kap u tišini

Rotary klub Rijeka Novi val

I ja sam tu

Rotary klub Rijeka Novi val

Bila jednom jedna pusa

Rotary klub Rijeka Novi val